Muziek is overal. Het verkoopt zeep, koopt stemmen en probeert ervoor te zorgen dat we in de pas blijven lopen bij wat de muziekindustrie wil. Niets nieuws dus! Gelukkig zijn er muzikanten die om een veel belangrijkere redenen muziek maken. Het overbrengen van innerlijke belevingen en gevoelens, van bijvoorbeeld blijdschap, beklemming, boosheid en verdriet, is weggelegd voor muzikanten die over een oprecht inlevingsvermogen beschikken. De van oorsprong uit L.A. afkomstige gitarist en singer-songwriter BART RYAN beschikt over deze bijzonder eigenschap. “Ik maak muziek omdat het belangrijk voor mij is. Mijn liedjes komen op door allerlei soorten gebeurtenissen in mijn omgeving. Ik maak muziek om je iets te laten voelen”, zegt hij daarover. “Gezichtsuitdrukkingen en gedragspatronen, ik lees ze en vertaal het in mijn liedjes.” Vervolgt hij. “Bewuste perceptie, mentale reflecties van emotionele stemmingen, ik absorbeer ze en speel ermee”.

BART RYAN is een gelauwerde producer, performer, songwriter en muzikant die momenteel opereert vanuit Nashville, Tennessee. Met zijn uniek stemgeluid brengt hij zijn versie van American blues, roots en soul muziek. Het gebeurt dan ook niet vaak dat een relatief onbekende independent late bloomer al een “Best Of” album op zijn naam heeft staan. Ryan deed het en plantte zijn liedjes van zijn vorige albums BART RYAN (2001), Ryan 5 (2002), World In A Bottle (2006), Temptation (2009) en The Blues EP (2015) op Rattlesnake: The Best of BART RYAN 2001-2015 in 2016.

BART RYAN groeide op in de schaduw van de Hollywood Hills in Los Angeles. Als een jongen raakte hij gefascineerd door de gitaarklanken van Powerhouse bluesmensen zoals Albert Collins en Stevie Ray Vaughan. Toen hij oud genoeg was om een biertje te kopen, was hij hele dagen en nachten bezig gitaarriffs te delen met blues legendes zoals Coco Montoya. Hij schreef en produceerde ook muziek voor film en TV, waaronder de Academy Award winnende George Clooney speelfilm, The Descendants en Adam Sandler’s Little Nicky.

BART RYAN mengt deze ervaringen op zijn meest ambitieuze project tot dusver genaamd Starlight and Tall Tales. Met de door Muddy Waters en Radiohead geïnspireerde klanken komt Starlight and Tall Tales helemaal tot leven. De ziel is geïnjecteerd en stijgt op naar een soort van grimmige intimiteit. Ryan’s schurend stemgeluid en uitstekend virtuoos gitaarspel hebben een weelderig noorderlicht karakter. Hij word daarin bijgestaan door een aantal heavy hitters uit L.A. en Nashville, waaronder Jim Evans op drums (Clay McClinton, Shaun Murphy, Alex Harvey), Ted Russell Kamp op basgitaar (Shooter Jennings, Duff Mckagen), blazerssectie bestaat uit Steve Smartt en Jeff Byrd (Delbert McClinton, Vince Gill) en gastoptredens van een groot aantal andere veteranen. Voorproefje dan maar? Dit zijn nieuwe single Half Way.

Om de release te ondersteunen, hoopt BART RYAN, in de periode van 24 april t/m 17 mei 2021, zijn live debuut in Europa te maken.  Bart Ryan staat open voor interviews en live optredens. Omdat BART RYAN solo op tournee komt, zijn we op zoek naar kleine festivals, podia en intieme huiskamerconcerten, liefst met een goede geluid- en lichtinstallatie.

BART RYAN staat te trappelen om zijn akoestische liveshows te laten landen in Europa. Cabincrew fasten your seatbelts and prepare for landing… “What you see is what you get” (WYSIWYG) zeggen ze toch altijd?